Tässä artikkelissa on kerrottu, mikä on artikkeli sekä avattu otsikoinnin logiikkaa.
Mikä on artikkeli?
Artikkeli on sivua dynaamisempi. Sivusta on kerrottu Esimerkkisivulla. Artikkeli soveltuu muuttuvan ja päivittyvän tiedon esittämiseen. Artikkelin avulla voidaan nostaa määräajaksi (ajastettuna) näkyviin uutinen tai muu ajankohtainen asia. Esimerkiksi blogi-sivuilla olevat päivitykset ovat artikkeleita. Sivustolla voi olla useamman tyyppisiä arttikkeleita määrittelemällä niille eri kategorioita kuten uutinen tai blogi. Teeman tai lisäosan määrittelyillä voidaan toteuttaa erikoisartikkelityyppejä, esimerkiksi lomakkeita.
Ylläpitoa ajatellen artikkelin ja sivun luominen ja ylläpitäminen on melko samanlaista. Molemmissa on käytettävissä samoja ominaisuuksia (teksti, lainaus, kuva, otsikko, jne.)
Kuvista ja asettelusta
Tässä on esimerkki sarakkeista. Kuvan tila on 1/3 artikkelin leveydestä ja se sijoittuu sivun vasempaan laitaan. Teksti-osion tila loput 2/3. Leveämmällä näytöllä kuva ja teksti asettuvat rinnakkain. Puhelimen pystynäytöllä kuva sijoittuu tekstin yläpuolelle.
Jos kuvalla tuodaan artikkeliin tai sivulle lisätietoa, sille on lisättävä vaihtoehtoinen eli alt-teksti. Vaihtoehtoinen teksti sisältää saman tiedon kuin itse kuva. Se näytetään kuvan tilalla siinä tapauksessa, että kuvan lataudu oikein. Myös esimerkiksi ruudunlukijat lukevat vaihtoehtoisen tekstin.
Jos kuvan tehtävä on tuoda ilmettä sivulle (ns. kuvituskuva), voi vaihtoehtoisen tekstin jättää kokonaan pois.
Lisäksi kuvalle voi lisätä kuvatekstin. Kuvituskuvalla sitä ei yleensä ole. Kuvateksti näkyy kuvan alapuolella kaikille käyttäjille.
Otsikoinnista ja teemasta
Artikkelilla ja Sivulla tulee olla ensimmäisenä pääotsikko (H1). Isointa otsikkoa käytetään kerran artikkelissa (tai sivulla). Tämän sivun pääotiskko on Esimerkkiartikkeli. Sivua tai artikkelia luodessa se määrittelee sivun tai artikkelin osoitteen loppuosan (tällä sivulla esimerkkiartikkeli). Siksi sivua luodessa pääotsikko voi olla lyhyempi ja tiiviimpi, jolloin osoitteestakin tulee selkeämpi. Pääotsikko näkyy artikkelin ja sivun ylälaidassa ennen mahdollista artikkelikuvaa sekä valikoissa ja/tai nostoissa.
Tämän artikkelin väliotsikot ovat seuraavaa (H2) tasoa. Verkkosivuilla kannattaa ehdottomasti käyttää teeman mukana tulevia otsikkotyyppejä tekstin jäsentelyyn. Se tekee sivuista saavutettavammat ja se myös varmistaa sivujen löydettävyyden hakukoneilla.
Karkeasti sanottuna, jos sivustolla ei käytetä esimerkiksi valmiiksi määriteltyjä otsikoita vaan kaikki on tehty leipätekstillä, niin sivu tippuu hakutuloksissa alemmas. Siksi kannattaa käyttää teeman omaisuuksia siihen, mihin ne on tarkoitettu.
Otsikkomallit
Tähän on listattu H2:sta pienemmät otsikot esimerkin vuoksi näkyviin. Otsikoita on hyvä käyttää. Ne jäsentävät artikkelin tai sivun tekstiä. Mutta toisaalta niiden käytössä kannattaa käyttää myös harkintaa.